'Learning from Japan' poster

Learning from Japan

Japansk æstetik er overalt!

Japan er til stadighed en stor inspirationskilde for danske arkitekter, designere og kunsthåndværkere – og tegnene findes overalt, for denne inspiration har infiltreret dansk design gennem 150 år. Udstillingen ”Learning from Japan” er en æstetisk smuk og minimalistisk designudstilling, der tydeliggør det inspirationsmæssige ophav til en lang række danske designs.

Learning from Japan udstillingStilfuld montre med ’japanistisk dansk design’ af Hans Sandgren Jakobsen, Grete Jalk og Le Klint. Designmuseum Danmark; foto af Pernille Klemp.

DE JAPANSKE PORTE ÅBNES

På udstillingen kan man gå på opdagelse i det japanske univers, der strømmede mod Danmark efter Japan åbnede op for sine handelsforbindelser i 1853. Udstillingen rummer mere end 400 værker, hvoraf nogle sjældent eller aldrig tidligere har været vist for publikum. ’Learning from Japan’ er kurateret af kunsthistoriker Dr. phil. Mirjam Gelfer-Jørgensen, der har skrevet bogen ”Japanisme på dansk – Kunst og design 1870-2010”. Udstillingen er skabt i forbindelse med Designmuseum Danmarks 125 års jubilæum i 2015 og fejringen af 150-året for Japan og Danmarks handelssamarbejde i 2017.

DEN JAPANSK-DANSKE TIDSREJSE

For en designinteresseret, der holder af grafiske kontraster, minimalisme og asiatiske motiver, er udstillingen en æstetisk nydelse. Man bevæger sig gennem rum med sort-indrammede montrer og velvalgte interiøropstillinger, der giver lyst til at genopdage den japansk-danske forbindelse i kunst og design; en designforbindelse der også er bevaret i det 21. århundrede.

I min tidsrejse fornemmer jeg straks det funktionalistiske og enkle formsprog, der virker så bekendt og nordisk; ligesom de sort-hvide kontraster jeg kender fra boligmagasiner og fra min egen boligindretning. Jeg drages mod nogle keramiske designartefakter og undres over disse flasker og skåle, der umiddelbart kunne indgå som et dekorativt og funktionelt elemente i danske designerkøkkener; men som viser sig at være japansk keramik fra det 19. århundrede, der har været anvendt til servering af saké og the. Jeg hvirvles videre mod en række japanske træsnit fra det 18. århundrede, som har inspireret danske og udenlandske kunstmalere til en ny grafisk stil i det 20-århundrede, hvorefter jeg lander i et univers af origami, blandt hvide foldede papirlamper fra Le Klint. Den japanske inspiration er ikke til at tage fejl af.

En enkel kritik skal dog rettes mod en overvældende samling ensartede sværdprydelser, hvor man kunne have udvalgt en delmængde og sammenstille netop deres dekoration med dansk sølvsmedearbejde. Når det er sagt, så er designudstillingen både interessant og nødvendig, for at få indsigt i det inspirationsmæssige ophav til funktionalismen og til dansk design. Men inden du tager afsted, kan du jo overveje, om Hans J. Wegners ”Kinastol” i virkeligheden kan være inspireret af en japansk præstestol fra det 18.-19. århundrede..

’LEARNING FROM JAPAN’ kan opleves på Designmuseum Danmark til den 31. december 2018.

Join NordicJap >